نقد و بررسی
پمپ آب خطیپمپها دارای انواع متنوعی هستند و کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارند. یکی از متدوالترین انواع پمپ، پمپ سیرکوالاتور نام دارد. این نوع پمپ آب با نامهای پمپ سیرکوله و پمپ آب گرم نیز شناخته میشوند و در سیستمهای گرمایشی وظیفه به گردش در آوردن و پمپاژ سیالات را با دمای ۱۰۰ تا ۱۳۰ درجه سانتیگراد در مدار بسته بر عهده دارد. یکی از معروف ترین انواع این پمپ آب ها، پمپ آب خطی نام دارد.
در سیستمهای سرمایشی نیز آب سرد توسط پمپ سیرکولاتور به حرکت در میآید. این پمپها در دو نوع پمپ سیرکولاتور خطی و پمپ سیرکولاتور زمینی تولید میشوند. پمپ آب دارای مزایا و کاربردهای متفاوتی است. در این مقاله در وب سایت آتا بخار به معرفی پمپ خطی و مزایا پمپ آب خطی و کاربرد های پمپ خطی یا سیرکولاتور خواهیم پرداخت.
پمپ آب خطی یا سیرکولاتور خطی
یکی از انواع پمپهای سانتریفیوژ میباشد که با کمک به گردش آب سرد یا آب گرم در سیستمهای پخشکننده برودت و حرارت، بار حرارتی و برودتی برجهای خنککننده و ساختمان را تأمین میکند. پمپ سیرکولاتور خطی در دو نوع مختلف با بدنه چدن و پمپ بدنه استیل موجود است.
این نوع پمپ قابلیت پمپاژ سیالات تا دمای ۱۰۰ الی ۱۳۰ درجه سانتیگراد دارد. پمپهای سیرکولاتور خطی عموماً جهت سیرکوله آب استفاده میشوند. دور موتور در پمپهای سیرکولاتور خطی بین ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دور بر دقیقه میباشد.
پمپهای سیرکولاتور خطی به دلیل هد کم، مقدار آبدهی، سبک بودن قابلیت نصب بر روی لوله را دارند. امتداد خروجی و ورودی آب نسبت به یکدیگر در یک راستا قرار میگیرد. علت نامگذاری این نوع پمپ به این موضوع برمیگردد.
به طور معمول از این پمپ برای ساختمانهایی با ارتفاع متوسط و کوتاه استفاده میشود. در ادامه به بررسی ویژگیها، کاربردها، مزایا و غیره پمپ سیرکولاتور خطی خواهیم پرداخت. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
ویژگیهای پمپ خطی
این دسته از پمپها، همانند سایر محصولات مختلف پمپ دارای ویژگیهای خاصی میباشد که با نام مزایا پمپ خطی شناخته می شوند و عبارتند از:
- از جمله ویژگیهای برجسته پمپ سیرکولاتور خطی میتوان به کارکرد بسیار کم صدای آن اشاره کرد.
- این نوع پمپ در اندازههای نیم الی شش اینچ تولید میشود.
- بدنه این نوع از پمپها غالبا از جنس استیل و چدن است. پروانه آنها نیز جنسی از استیل یا برنج یا چدن دارد.
- پمپ خطی، فاقد مکش منفی است. به عبارتی برای جابجایی سیال، آن سیال باید بر این نوع از پمپ اصطلاحاً سوار شود.
- پمپ سیرکولاتور خطی در انواع تکفاز، سهفاز و تک دور، دو دور، سهدور و چهار دور ساخته میشود.
- این نوع از پمپها جهت مصرف بهینه انرژی از ردهبندی مصرفی A و B برخوردار است.
- پمپهای در دو نوع متفاوت بدون واسطه و با واسطه تولید میشوند.
- مجهز به سنسور حرارتی جهت پیشگیری از سوخته شدن الکتروموتور
- مجهز به شاسی انحصاری جهت از بین بردن ارتعاش و بیصدا کردن الکتروموتور
- مجهز به آژیر هشدار در هنگام آسیب به الکتروپمپ
- حداکثر توان تحمل فشار پمپ ۱۲ بار میباشد.
- شفتهای ساخته شده از نوع فولاد آلیاژی ضد زنگ
- این پمپها به راحتی در محل مورد نظر نصب میشوند.
- هزینه نگهداری پایین
- عملکرد آرام و نرم
کاربردهای پمپ خطی
بسیاری از افراد تصور میکنند که پمپها و تلمبهها تنها در بخشهایی مانند پمپ بنزین و نیز خدمات مربوط به پنچرگیری تایر و چرخ مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که میدانید پمپها انواع مختلفی را شامل میشوند که هر یک براساس طراحی و ویژگیهای منحصربهفرد، دارای کاربردی متفاوت میباشند.
از جمله مهمترین پمپها و متداولترین پمپها، میتوان به پمپ سیرکولاتور خطی اشاره کرد. پمپ خطی، کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف دارند. برخی از کاربردهای پمپ سیرکولاتور خطی به شرح زیر میباشد:
- پمپهای سیرکولاتور خطی با پروانه و بدنهای از جنس استیل، در صنایع مختلف برای جابهجایی انواع سیالات شیمیایی و سیستمهای شیمیایی صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
- از پمپ سیرکولاتور خطی آب گرم برای سیستمهای تأسیساتی و تهویه کاربرد دارد.
- سیستمهای مختلف شستوشو صنعتی از طریق استفاده از آب داغ
- بسیار مناسب جهت سیستمهای سرمایشی و گرمایشی صنعتی و خانگی
مزیتهای پمپ خطی
جهت پیکربندی خطی در مقایسه با پمپ افقی با ویژگی مکش انتهایی در یک اندازه مشابه، سه مزیت عمده را میتوان ذکر کرد:
پمپ های سیرکولاتر خطی نسبت به پمپهای افقی با مکش انتهایی در اندازه مشابه، فضای بسیار کمتری اشغال میکند. این مسأله هنگامی اهمیت پیدا میکند که لازم است پمپ در فضایی کوچک از ساختمان یک کارخانه، روی کشتی و سکوی دریایی نصب شود.
به دلیل سادهتر بودن لولههای ورودی و خروجی پمپ، فلنجهای خروجی و ورودی پمپ در یک خط قرار دارند. این مسأله ضرورت تغییر جهت پایپینگ را که لازم است برای پمپی با مکش انتهایی انجام شود، از بین میبرد و حذف زانوییها سایر اتصالات دیگر را امکانپذیر میکند.
در نهایت میتوان بیان کرد که در پیکربندی خطی از نوع اتصال مستقیم نسبت به یک پمپ افقی به محور میدانی نیازی ندارد چرا که موتور و پمپ به واسطه یکدیگر تراز شدهاند.
قطعات مختلف پمپ سیرکولاتور خطی و کارکرد آنها
در ادامه به معرفی قطعات مختلف پمپ آب خطی خواهیم پرداخت.
الکتروموتور
نوع الکتروموتور به کار رفته در این پمپ آسنکرون قفس سنجابی است. سیمپیچ استاتور به برف تک فاز و سه فاز متصل است که با سرعت ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دور در دقیقه چرخش دارد.
پروانه
پروانه تعبیه شده در این پمپ از نوع گریز از مرکز میباشد که چنین آن نیز چدن، استیل، برنج و در برخی موارد آلومینیوم میباشد.
یاتاقان
از این قطعه جهت تراز نگه داشتن محور پمپ استفاده میشود.
کاسه نمد
کاسه نمدی قطعهای است که از ورود و نفوذ آب به داخل یاتاقانها جلوگیری به عمل میآورد.
شفت یا محور
این جز از پمپ سیرکولاتور خطی جنسی از استیل یا فولاد ضد زنگ دارد که پروانه بر روی آن نصب میشود.
دهانه مکش
دهانه مکش درواقع محل ورود سیال به داخل پمپ سیرکولاتور میباشد.
دهانه تخلیه
این قطعه نیز پمپ سیال را به سیستم لولهکشی هدایت میکند.
کوپلینگ
انتقال حرکت از الکتروموتور به قسمت محور پمپ به واسطه یک کوپلینگ فنریو توسط این قطعه صورت میگیرد.
جمعبندی
پمپ خطی یا سیرکولاتور از قدرت بالا و سطح صدای پایین، دور موتور ۱۴۵۰ دور بر دقیقه، مجهز به سنسور حرارتی، دارای نصب راحت و سریع، دینام استاندارد کم مصرف ساخت شرکت الکتروژن، محور پمپ آببندی شده توسط سیل مکانیکی، کم مصرف و مقرون به صرفه میباشد و با حداکثر دمای سیال ۸۰ درجه سانتی گراد کار میکند.
پمپ خطی یا سیرکولاتور از بین پمپهایی که تا کنون تولید و در بازار عرضه شده طرفدارهای بیشتر و بخصوصتری دارد که با ویژگیهای زیادی که دارد توانسته در بازار نجیهزات ساختمانی و پمپ حرفهای زیادی برای گفتن دارد. در این مقاله به معرفی پمپ خطی و یا سیرکولاتور پرداختهایم. امیدواریم از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.
0comments