دیگ بخار چدنی و همه چیز در مورد آن + قیمت جدید 1401
دیگ بخار چدنی با انتقال گرما بین مواد سوختی و سیال موجب گرم شدن آب می شود. دیگ های بخار چدنی یکی از مهمترین تجهیزاتی هستند که در موتورخانه های مرکزی از آنها استفاده می شود. برای ساخت این دستگاه از چدنی که به رنگ خاکستری است استفاده می شود.
معرفی دیگ بخار چدنی و انواع آن
دلیل استفاده از چدن در ساخت دیگ های چدنی استحکام بالای آن است. بویلر هایی که از چدن در ساخت آنها استفاده می شود به روش ریخته گری یا پره پره ساخته می شوند. این دستگاه ظرفیت و ابعاد متفاوتی دارد و تعداد پره های آن معمولا با ظرفیت حرارتی اش متناسب است. پره ای بودن دیگ بخار چدنی به خاطر وزن بالای آن است و به همین دلیل مونتاژ آن در محل نصب انجام می شود. از این دیگ های بخار در موتورخانه های گرمایشی استفاده می کنند. معمولا از این مدل دیگ بخار برای فشار و دمای بالا استفاده نمی شود.
دیگ بخار چدنی در انواع مختلفی وجود دارد که برخی از مدل های آن رایج تر و کاربرد بیشتری دارند. این مدل ها عبارتند از دیگ چدنی عمودی، دیگ چدنی پره ای، دیگ چدنی افقی و دیگ چدنی یکپارچه. دیگ چدنی عمودی به دلیل اشغال فضای کمتر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. دیگ چدنی افقی به صورت مونتاژ شده می باشد و اجزای آن روی یکدیگر قرار می گیرند.
در مدل یکپارچه دیگ چدنی اجزای آن به یکدیگر متصل نیستند و از روش ریخته گری برای ساخت آن استفاده می شود. در مدل پره ای نیز از روش ریخته گری استفاده می شود اما در این مدل از بوشن برای اتصال پره ها استفاده شده است. برای کم یا زیاد کردن ظرفیت مدل پره ای، تعداد پره آن را تغییر می دهیم.
کاربرد دیگ بخار چدنی و اجزای تشکیل دهنده آن
دیگ بخار چدنی کاربرد های بسیاری در صنایع کوچک و مصارف خانگی دارد. تقریبا می توان گفت که دیگ های چدنی در اکثر مواردی که از دیگ بخار استفاده می شود کاربرد دارند. حتی در برخی موارد به جای دیگ های فولادی از دیگ های چدنی استفاده می شود. دیگ های چدنی در واقع یکی از مهمترین و قدیمی ترین قطعاتی هستند که در تجهیزات موتورخانه ها مورد استفاده قرار می گیرند.
بهترین دیگ بخار چدنی در بازار مدل شوفاژکار می باشد که در ساختمان ها و مجتمع ها به منظور تامین آب گرم مصرفی و گرمایش مرکزی استفاده می شود. این عملکرد در مراکز صنعتی، تفریحی، هتل ها، تجاری، بیمارستانی، آموزشی و… کاربرد دارد. از دیگر کاربرد دیگ بخار چدنی می توان به قابل حمل بودن آن اشاره کرد. دیگ های چدنی به دلیل این که به صورت پره ای هستند می توانند در محل اجرا نصب شوند. همچنین تعداد پره های آن تعیین کننده ی ظرفیت آن می باشد.
ظرفیت حرارتی در دیگ بخار چدنی بالا می باشد به همین دلیل این مدل برای استفاده در ساختمان هایی با مساحت بالا نیز به کار می رود. یکی از عملکرد های مثبت دیگ چدنی نسبت به دیگ های دیگر این است که ساختار آن یکپارچه نیست و قطعات آن جدا از هم هستند. این امر موجب می شود هنگام تعمیر فقط قطعه ای که خراب است تعویض شود.
اجزای تشکیل دهنده ی دیگ بخار چدنی شامل موارد زیر می باشد: یک لوله با یک سیفون داخلی و یا یک سیفون برای خط لوله گاز، یک فشار سنج، اگر دیگ به صورت خودکار باشد دو کنترلگر فشار نیز دارد، یک دماسنج، اگر دیگ بخار به طور خودکار خاموش شود یک قطعه برای قطع خودکار در زمان کم آبی وجود دارد، یک دیگ بخار اختصاصی نیز دارد.
مزایا و معایب دیگ بخار چدنی
دیگ بخار چدنی کاربرد های فراوانی دارد و استفاده از آن مزایا و معایبی را به همراه دارد. البته که مزیت های آن بیشتر از معایب آن می باشد به طوری که اغلب پیمانکاران در ساخت موتورخانه از این مدل استفاده می کنند. از مزیت های استفاده از دیگ چدنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اولین برتری دیگ بخار چدنی نسبت به دیگ های دیگر پره ای بودن آن است. زیرا با شکستن یا خرابی پره ها می توان آن پره را تعویض نمود و نیازی به تعمیر قسمت های دیگر دیگ نمی باشد. این امر خود موجب کاهش هزینه های تعمیر دیگ چدنی نسبت به دیگ های دیگر می باشد. مزیت دیگر این دیگ ها مقاومت آن ها در مقابل زنگ زدگی و خوردگی می باشد.
این امر موجب می شود که دیگ های چدنی سالیان طولانی کار کنند و طول عمر بالایی داشته باشند. این دیگ ها به دلیل پره ای بودن جابه جایی راحتی دارند و حمل آن ها بسیار ساده می باشد. بنابراین تعمیر و تعویض قطعات آن نیز آسان است. در این دیگ ها می توان ظرفیت گرمایی را با افزایش یا کاهش تعداد پره ها تغییر داد. مهمترین مزیتی که دیگ چدنی نسبت به دیگ های دیگر دارد قیمت مناسب و ارزان آن است.
از مهمترین معایب دیگ بخار چدنی ترک گرفتن پره ها در اثر فشار کاری زیاد، به وجود آمدن رسوب روی سطح داخلی پره ها، اختلاف دمای زیاد آب رفت و برگشتی و … میباشد. در این موارد پره ی دیگ بخار باید تعویض شود. این کار باید توسط افراد متخصص انجام شود تا مشکل آب بندی به وجود نیاید. مقاومت دیگ های چدنی در مقابل حرارت و گرمای مستقیم کم است و نباید دیگ خالی از آب باقی بماند زیرا موجب تعویض کل پره می شود.
قیمت دیگ بخار چدنی در بازار
دیگ بخار چدنی در سایز ها و ظرفیت های متفاوتی دارد که بر اساس آن ها قیمت گذاری می شود. برای خرید دیگ بخار چدنی باید به تمامی هزینه های آن توجه کرد. هزینه هایی مانند هزینه حمل و نقل، هزینه مونتاژ، هزینه نصب، هزینه لوازم اضافه و همچنین هزینه لوله کشی در قیمت نهایی محصول موثر می باشند. قیمت دیگ بخار چدنی از دیگ های فولادی کمتر می باشد اما باید به هزینه ی مونتاژ آن نیز توجه کنیم.
مورد دیگری که در قیمت دیگ های چدنی تاثیر گذار می باشد این است که مثل دیگ های فولادی برای حمل و نقل نیاز به جرثقیل ندارند. از هزینه های دیگری که برای نصب دیگ چدنی باید در نظر گرفت هزینه های لوازم جانبی مانند نخ نسوز، ضد زنگ، سیمان نسوز و… می باشد. به طور کلی برای قیاس قیمت انواع دیگ های بخار باید به قیمت تمام شده ی آن اکتفا کنیم. امیدواریم که از خواندن این مقاله در وب سایت آتا بخار نهایت لذت را برده باشید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید